Gebrandschilderde Ruitjes uit de Nederlanden 1480-1560 by Pieter C. Ritsema v. Eck - Copy

€9,00
Inkl. MwSt.
zzgl. Versandkosten

Het Rijksmuseum bezit een belangrijke verzameling gebrandschilderde ruitjes uit de Noordelijke en de Zuidelijke Nederlanden - in dit boekje kortweg aangeduid als de Nederlanden - uit de periode ca. 1480-1560. De basis van de collectie werd gelegd in de jaren tussen ca. 1910-1930. De persoonlijke belangstelling van Nicolaas Beets en Ferrand Hudig, in die tijd verbonden als conservator aan respectievelijk het Rijks Prentenkabinet en het Nederlandsch Museum voor Geschiedenis en Kunst, speelde daarbij een belangrijke rol. In de periode na de Tweede Wereldoorlog groeide de collectie door een aantal belangrijke aankopen en een enkele schenking uit tot een van de belangrijkste op dit gebied.

NBD|Biblion recensie
Gebrandschilderd glas is bij een groter publiek alleen bekend door de (grote) beschilderde ramen in (doorgaans gothische) kerken. In de Nederlanden (Belgie en Nederland) werden hiernaast ook 'ruitjes' beschilderd, gemaakt om opgenomen te worden in ramen van openbare gebouwen en privehuizen. Deze gebrandschilderde ruitjes (1480-1560) zijn een betrekkelijk onbekende vorm van kunstnijverheid met een sterke verwantschap met de teken/grafische kunst uit diezelfde periode. Na een inleiding volgen de 33 mooiste exemplaren uit het Rijksmuseum, waar mogelijk met hun voorbeeld/ontwerp. Goed geschreven en gedocumenteerd, prachtig in kleur gefotografeerd en afgebeeld vormt dit boek een aanwinst voor geinteresseerden in de late Middeleeuwen.
(Biblion recensie, J.D. van Dam.)

Keine Spezifikationen gefunden...
Kein Bewertungen...
Keine Tags gefunden...
Hinzufügen »
Verwenden Sie Kommas um Schlagworte zu trennen.
Wir benutzen Cookies nur für interne Zwecke um den Webshop zu verbessern. Ist das in Ordnung? Ja Nein Für weitere Informationen beachten Sie bitte unsere Datenschutzerklärung. »